In de vakantie wist je het .. je gaat het anders doen!

Find your meaning and be Happy?

Ja maar, ik wil geleefd worden’ was het antwoord nadat ik zei dat de iPhone nu echt weg moest. Het idee van zelf iets bedenken om te doen sprak nou niet direct aan als je PokomonGo om aandacht vraagt, als je om het even welke Vlogger kunt volgen, in contact staat met de hele wereld (en in ieder geval je klas) via Instagram, Whapp, etc.

Na de 1e blog over de 6 Engaging Questions, nu verkenning van vraag 3 en 4: ‘Did I do my best to find Meaning?’ en ‘Did I do my best to be Happy?’

De vraag naar Meaning is al zeer lang actueel en ik denk dat dat alleen maar gaat toenemen. Afgelopen weekend in het NRC was er aandacht voor zinvollere besteding van je tijd. Trouw besteedt aandacht aan de ideeën van filosoof René Gude. Deze pleitte onder andere voor ‘humeurmanagement’: Actief zin maken! Tip: lees hier meer.

Did I do my best to find meaning?’ Deze 3e vraag komt vanaf mijn studietijd regelmatig terug. Wat is dan die ‘meaning’ en wat maakt dat ik denk dat ‘geleefd worden’ of de alom aanwezige ‘entertainment’ geen ‘meaning’ is? Wat maakt dat ik überhaupt denk dat ik zelf keuzes maak in het leven? (Ben ik echt niet alleen mijn Brein?)…Tja, aan de ene kant leuk, de diverse filosofen komen er snel bij, aan de andere kant, even praktisch mag ook.

Meaning meaning?.. (Betekenis betekent?)  

Leven in een tijd van entertainment, zodat je niet zelf hoeft na te denken over jouw meaning, is van alle tijden. Ruim 2000 jaar geleden was er al het concept “Panem et Circensus” (brood en spelen). Het voorkwam opstand van de anders (hongerige en niet bezig gehouden) morrende bevolking. Iets dat ook speelt bij ‘The Hunger Games’, best interessante thematiek in die films.

Om het praktisch te houden probeer ik bewust te blijven van ‘waar ik energie van krijg’. Beantwoording van die vraag helpt me om richting te houden. Meaning vind ik in mijn rol als familieman, als ondernemer en als onderdeel van de maatschappij. Een helpende vraag daarbij is ‘Doe dingen juist EN doe de juiste dingen’.

‘Entertainment’ en ‘geleefd worden’ als aangestipt in het begin kunnen daar bij horen, EN het is voor mij te makkelijk. Er is meer dan ‘geleefd worden’ door aandacht vragende app’s of situaties. Ik kan zelf bepalen waar ik aandacht aan geef en waar ik energie van krijg. Eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen, leren wat werkt en dat ‘meer’ overbrengen geeft mij dan weer ‘meaning’. Ha! 🙂

Be Happy!

Naast Meaning vraagt Goldsmith ook naar ‘Happy’. Happy is een hippe term. Het lijkt dat ‘happy’ medewerkers productiever, creatiever en meer succesvol zijn. Met een veronderstelde relatie naar minder stress ervaren en lager ziekteverzuim is het inzetten van ‘Happy Officers’ in organisaties een logische stap. Ook Customer Happiness Officers komen al langs. Vraag jij jezelf al af hoe jij bijdraagt aan ‘happiness’ in jouw organisatie of bij jouw klanten?

Did I do my best to be Happy?’ maakt helder wat bijdraagt aan mijn ‘be happy’. Happiness is een proces en ik kan kiezen om ‘Happy’ te zijn. Externe factoren als werkomgeving, spullen en familie hebben allemaal hun invloed. Uiteindelijk is mijn ‘persuit of happiness’ een innerlijke ‘happiness’ en die kan ik prima zelf bepalen.

Zelf-acceptatie en dankbaarheid zijn daarbij van belang. Door te accepteren dat er situaties zijn waar ik niet ‘happy’ mee ben en dankbaar te zijn voor wat er allemaal ook is, lijkt een reservoir van innerlijke happiness te groeien. Zelfvertrouwen, erkenning van zaken die buiten mijn invloedssfeer liggen, verantwoordelijkheid nemen voor onderwerpen die daar wel binnen liggen. Letterlijk buiten zijn, tijd nemen en met aandacht bezig zijn, dragen bij aan mijn ‘Be Happy’.

Tip: verken eens wat bijdraagt aan jouw ‘meaning’ en ‘happy’. Geef 7 dagen, elke dag, een score tussen 0 (niet) en 10 (helemaal), op deze twee vragen

– Did I do my best to find meaning?

– Did I do my best to be happy?

Ik ben benieuwd naar wat het jou brengt.

Deze blog is onderdeel van mijn verkenning van de begrippen Succesvol en Gelukkig. Op successfullyhappy.nl vind je daarover meer informatie. Bij deze blog hoort ook een vlog.

Ik kijk uit naar je reactie en denk graag mee bij vragen over jouw Engaging Questions.

Fijne dag en tot snel!

Jack

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail