De wereld is een toverbal .. (vraag 5 en 6)

‘De wereld is een toverbal en niemand weet wat het worden zal, een ding dat weet iedereen, je kan het niet alleen’ (Tekst: Lex Van Tuyl Sr.)

Het precieze moment staat me niet meer heel helder voor ogen, de impact wel. In de voortuin van een nieuwbouwwijk in Purmerend. Een jongetje van 9 of 10 afwachtend, dralend, verveeld zoals dat nog kon op de woensdagmiddag. Mijn moeder had er blijkbaar genoeg van en gaf een advies dat me tot op vandaag is bijgebleven: ‘je kan wel blijven wachten tot vriendjes naar jou toe komen en je kan ook naar hen toe gaan om met ze te spelen.’. .  Verbaasd dat ik daar zelf niet aan heb gedacht rende ik de tuin uit om naar een vriendje te gaan.

  • Did I do my best to build positive relationships?
  • Did I do my best to be fully engaged?

Dit zijn de laatste twee van de 6 ‘Engaging Questions’ van Marshal Goldsmith die je elke dag voor jezelf mag beantwoorden met een score tussen 0 (niet) en 10 (helemaal). De vragen die Goldsmith aanreikt zijn voor mij helpend om richting te bepalen in wat ik doe en wil doen. Het dagelijks beantwoorden vraagt een discipline en is redelijk confronterend. Doe je mee? Ik hoor graag je ervaringen.

Did I do my best to build positive relationships?

‘Aandacht maakt alles mooier’, staat op de recente IKEA catalogus. Met wie heb jij vandaag contact gehad en heb je gedurende dat contact ook aandacht gegeven aan de relatie? De kans is groot dat in de haast en vaart der dingen het rationele, resultaat of taakgerichte voorop staat.  Dit terwijl vrijwel iedereen ook behoefte heeft aan erkenning in de vorm van een compliment, een bedankje of gewoon belangstelling. Aandacht daarvoor versterkt een relatie en kan zowel op korte termijn als op de langere bijdragen aan gewenste resultaat,

Een mail die begint met ‘I hope this mail finds you well’ ervaar ik als prettiger dan ‘geachte ouders van groep .. 1617’. Aandacht en interesse zit vaak in kleine dingen.

Ben ik vandaag belangstellend geweest en heb ik ruimte gegeven voor de ander, of sta ik op mijn telefoon te kijken terwijl ik afreken bij de kassa? ..

‘Een ding dat weet iedereen, je kan het niet alleen’

Did I do my best to be fully engaged?

‘Hoe was jouw dag?’ Stel ik de vraag zittend achter de laptop en terwijl ik door me door de mails heen werk? Grijpt mijn hand naar de telefoon als de ‘ping’ van de app gaat? Kan ik volledig in een vergadering aanwezig zijn als ik word afgeleid door een scherm voor me met reminders en pop-ups?

We leven in een tijd waarin aandacht voor elkaar en betrokkenheid bij wat er ‘nu’ is het meest schaarse goed wordt. We dachten dat we konden multitasken,.. vergeet het maar! Ja, onze hersenen kunnen (geautomatiseerde) taken tegelijk doen en bij alle andere niet geautomatiseerde taken gaat iets tegelijk doen dus ten koste van beide taken.

SingleTasking is de manier om effectief bezig te zijn en geeft de ruimte om ‘engaged’ te zijn in wat je op dat moment doet.

‘you don’t need more time in a day, you need to decide!

Ben ik fully engaged als ik constant in verbinding ben (het is een keuze .. dus blijkbaar ‘wil zijn’) met iedereen.. Geef ik wat ik kan geven als ik niet fully engaged ben? .. Een eerlijk antwoord is nee.  Dat betekent bewuster keuzes maken!

Daarmee is de verbinding tussen de 6 vragen voor mij duidelijk. Het begint met: Heb ik helder wat ik wil? Heb ik mijn best gedaan om te bereiken wat ik wil? Draagt wat ik wil (en doe) bij aan ‘meaning’ en ‘happy’? Draagt het bij aan relaties en ben ik er echt bij betrokken?

6 vragen van Marshal Goldsmith uit zijn boek ‘triggers’ die me helpen om doelen klein te maken, naar gedragsniveau en daarmee naar een snellere gewenste verandering. Door dagelijks 5 minuten te nemen en te reflecteren op de dag en deze vragen te beantwoorden zal ook jij sneller een gewenste verandering realiseren!

  • Did I do my best to set clear goals?
  • Did I do my best to make progress toward my goals?
  • Did I do my best to find meaning?
  • Did I do my best to be happy?
  • Did I do my best to build positive relationships?
  • Did I do my best to be fully engaged?

Deze blog is onderdeel van mijn verkenning van de begrippen Succesvol en Gelukkig. Op succesfullyhappy.nl vind je daarover meer informatie. Bij deze blog hoort ook een vlog, reacties welkom!

Graag deel ik mijn ervaringen en je kan me altijd benaderen via linkedin, mail of telefonisch. Fijne dag en tot snel!

Jack

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail